Što je ESP sustav?

ESP (engl. Electronic Stability Programm) je elektronički sustav za sprječavanja zanošenja vozila, odnosno povećanja dinamičke stabilnosti, pulsirajućim kočenjem pojedinim kotačima. Kad, primjerice, u zavoju stražni dio automobila počne bočno proklizavati prema vanjskom rubu zavoja, uključuje se pulsirajuće kočenje prednjeg vanjskog kotača, koji asimetričnim kočenjem vraća zaneseni automobil na putanju i sprječava zanošenje. Sustav povećava potrošnju goriva (jer povremeno aktivira kočnice i usporava automobil), pa se kod nekih automobila može i isključiti u vožnji.

Znanstvene studije provedene u Japanu, Njemačkoj, Švedskoj, Francuskoj i SAD-u dokazuju učinkovitost ESP-a: 30 do 50 posto svih nesreća s tragičnim posljedicama u kojima sudjeluje jedan automobil moguće je spriječiti pomoću ESP-a. Za vozila SUV, ta je brojka još veća: od 50 do 70 posto. U suradnji s Mercedes-Benzom, Bosch je osmislio program elektronske stabilnosti i pripremio ga za serijsku proizvodnju pa je time prva tvrtka koja ga je plasirala na svjetsko tržište, ugrađenog u klasu S godine 1995.

U narednim godinama, stručnjaci su usavršili taj sustav i nadogradili ga dodatnim funkcijama. Te funkcije pomažu kod kretanja uzbrdo, sprečavaju zanošenje prikolica te smanjuju rizik od preokretanja kombija. Zbog raznih izmjena, Bosch je proširio svoju najnoviju tehnologiju ESP na grupu proizvoda. Trenutno najnapredniji dio te grupe je ESP premium. S jedne je strane vrlo tih, a s druge iznimno brzo razvija tlak kočenja. Proširujući ESP na softverske funkcije koje posjeduje sustav dinamičke kontrole (VDM), Bosch je proizveo sustav koji se može umrežiti sa sustavom za upravljanje i sustavom podvozja. Na taj način nove funkcije dodatno poboljšavaju sigurnost i okretnost vozila.

Auto-mane
Autorica članka:

Auto-mane

„PROVJERI ŠTO KUPUJEŠ!“ AutoMane- jedini i jedinstveni portal u Hrvatskoj namjenjem za pomoć pri kupnji Vašeg novog limenog ljubimca!!

Internetska stranica: auto-mane.com Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Oglašavanje na portalu Automane

Veliki doseg

Preko 30.000 unikatnih korisnika mjesečno!

Vrlo fleksibilno

Sami odrediti koliko želite da traju vaši oglasi.

Banner oglasi

Tekstualni, slikovni, animirani banneri na nekoliko lokacija.

Banner oglasi

Tekstualni, slikovni, animirani banneri na nekoliko lokacija.