Što je difuzor

Difuzor uz najmanje gubitke energiju strujanja fluida (kinetičku energiju) pretvara u energiju pritiska. U difuzoru se, dakle, zbiva proces suprotan onomu u sapnici. Poprečni se presjek difuzora povećava u smjeru strujanja. Brzina se strujanja medija kroz difuzor smanjuje, a tlak povećava. Optimalni konicitet difuzora iznosi oko 7 do 9°. Kod nadzvučnih brzina strujanja kompresibilnih medija, difuzor je posebno oblikovan (obično konvergentno-divergentni) ovisno o Machovu broju i svojstvima medija.

Difuzor (eng. diffuser), u kontekstu automobilske industrije, aerodinamički je dodatak čija je namjena poboljšanje performansi bolida, točnije downforcea. On uvlači zrak u sebe koji prolazi ispod bolida i da pritišće bolid prema podlozi. Difuzor, radi razlike u tlaku zraka ispod bolida i na njegovom izlazu usisava zrak koji se nalazi pod samim bolidom. To je jedan od najvažnijih dijelova bolida na kojem se moze dobiti mnogo desetinki vremena optimiziranjem rada difuzora i protoka zraka.

Nalazi se ispod zadnjeg krila i moze se reci da je nastavak podnice bolida. Sastoji se od više tunela i razdvajača zraka koji su pažljivo usmjereni da bi efekt usisavanja zraka na difuzoru bio što izraženiji. Dizajn donjeg dijela bolida, dakle i samog difuzora je jako bitan, jer uvelike utječe na ponašanje bolida u zavojima. Dizajneri moraju voditi računa da bolid ima dobre performanse u svim okolnostima, i na svakoj udaljenosti bolida od podloge.

Prelaskom preko pasice se praktički gubi sav utjecaj na downforce bolida koji stvara difuzor. Bolid u tim slučajevima postaje nervozniji za upravljanje.

Dvostruki difuzor (eng. double-decker diffuser) donio je mnoge kontroverze u svijetu Formule 1. Prvi puta se pojavio u prvenstvu Formule 1 2009. na bolidima momčadi Brawn GP, Williams F1 i Toyote, ali kasnije su ga sve momčadi imale. To je poseban difuzor koji propušta veću količinu zraka (od običnog difuzora), a time zrak brže protječe ispod bolida i stvara se podtlak koji drži bolid zaljepljen za podlogu. U donešenom FIA-inom pravilniku od 2011. dvostruki difuzori su zabranjeni.

Auto-mane
Autorica članka:

Auto-mane

„PROVJERI ŠTO KUPUJEŠ!“ AutoMane- jedini i jedinstveni portal u Hrvatskoj namjenjem za pomoć pri kupnji Vašeg novog limenog ljubimca!!

Internetska stranica: auto-mane.com Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Oglašavanje na portalu Automane

Veliki doseg

Preko 30.000 unikatnih korisnika mjesečno!

Vrlo fleksibilno

Sami odrediti koliko želite da traju vaši oglasi.

Banner oglasi

Tekstualni, slikovni, animirani banneri na nekoliko lokacija.

Banner oglasi

Tekstualni, slikovni, animirani banneri na nekoliko lokacija.