Što je letva volana?

Letva volana važan je dio na vozilu. Na sebi ima zglobove, povezana je s volanom i servo pumpom te preko nje naši pokreti na volanu dobivaju svoju pravu dimenziju, odnosno pokrećući volan, pokreće se letva volana koja onda usmjerava kotače na vozilu.

Kako i sami možemo zaključiti, radi se o dijelu na automobilu koji se doista mnogo koristi i kao takav nakon nekog vremena sklon je habanju i kvarovima. A u takvim se trenucima uvijek pitamo – popraviti pokvareni dio ili kupiti novi?
 
Dakako, budući da živimo u kriznim vremenima, prva pomisao uvijek je – popravak. No, kada nismo dovoljno upoznati s cijelim postupkom i k tome ne znamo majstora koji bi trebao raditi popravak, uvijek postoji bojazan da posao neće biti dobro napravljen te da ćemo platiti, kako se to kaže, mačka u vreći. Ipak, treba znati da se popravkom letve volana može uštedjeti i do 50 posto uloženog novca kojeg bismo inače davali za dio ispod čekića. Također, neke od automehaničarskih radionica danas nude garanciju na popravljeni dio pa je ovo veliki plus, stoga imate li upravo takvu radionicu u svom dijelu svijeta, svakako joj dajte prednost.
 
Na letvama volana se javljaju kvarovi kao što su razna lupkanja na letvi zbog praznog hoda koji se javlja između zglobova i ostalih priključnih dijelova, a također i zbog curenja iz tog sistema. Uz letvu volana vezana je i servo pumpa koja nam omogućava lako, mogli bismo reći, damsko okretanje volana, a ne da trebamo biti snagatori kao što su to trebali biti vozači starijih vozila budući je okretanje volana bez servo pumpe doista težak posao. 
 
Popravak letve volana obično se radi tako da se mijenjaju semerinzi, brtveni sistem i pikse te kromiranjem same letve. Najčešći kvarovi su istrošeni krajevi spona, kuglasti zglobovi, deformacija spona i zupčaste letve, luft između zupčaste letve i zupčanika te curenje ulja. Cijeli koncept letve volana lako je razumjeti. Volan je preko letve povezan s malim zupčanikom. Njegova je zadaća pomicati drugu letvu koja je postavljena vodoravno s obzirom na ovu koja je spojena s volanom i na sebi ima zupčanike koji odgovaraju zupcima s kraja okomite letve. Dakle, mi zapravo imamo dvije letve – okomitu koja je povezana s volanom i vodoravnu koja spaja kotače. Njihovim povezivanjem dolazi do toga da preko volana upravljamo kotačima – lijevo, desno i pravo.

Opisani sistem se u auto industriji koristi već cijelu vječnost te se stalno poboljšava kako bi bio što efikasniji. Postoji drugačiji sistemi prijenosa, međutim oni su rezervirani za veća vozila, kao što su kamioni i slično. Revolucija u upotrebi letve volana zasigurno je bila servo pumpa koja je omogućila lako okretanje i upravljanje. I prije su zupčanici bili tako izrađeni da bi vozaču omogućili maksimalno lako okretanje volana, međutim i to je često značilo – teško okretanje.

Servo pumpa povezana je sa zupčastim remenom motora, što znači da sam motor pokreće pumpu koja u sebi sadrži ulje. Zapravo se radi o tome da se cirkulacijom tog ulja u pumpi stvara pritisak koji omogućuje lakše okretanje letve, a samim time i volana.

Letva volana, kotači, servo pumpa, sve su to dijelovi upravljačkog sistema vozila i kao takvog uvijek ga je potrebno imati pod budnim okom i odmah popraviti bilo koji kvar, bez obzira zamijenom dijela ili njegovom reparacijom jer radi se o jednom od najvažnijih sigurnosnih čimbenika na svakom automobilu. Nakon popravka ili zamjene novom letvom volana potrebno je napraviti i optičko podešavanje geometrije, poznatije kao špur, nagib i zatur.

Dakle, samo dubina vašeg novčanika određuje hoćete li popravljati letvu volana ili kupovati novu.
Auto-mane
Autorica članka:

Auto-mane

„PROVJERI ŠTO KUPUJEŠ!“

AutoMane- jedini i jedinstveni portal u Hrvatskoj namjenjem za pomoć pri kupnji Vašeg novog limenog ljubimca!!

Internetska stranica: auto-mane.com Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Česta pitanja i odgovori

 • Što je zamašnjak +

  Što je zamašnjak Zamašnjak je teški kotač koji, kada se zavrti, velikim momentom tromosti ili inercije ublažuje nemirni rad stroja (zbog udarnih opterećenja drobilica, alatnih ili valjaoničkih strojeva i drugo). Više
 • Što je kardanski prijenos +

  Što je kardanski prijenos Kardanski prijenos služi za prijenos snage, odnosno okretnog momenta, između pojedinih razmaknutih pogonskih sklopova automobila koji nisu međusobno kruto vezani, ili im se osi vratila ne poklapaju, ili je čak međusobni položaj pojedinih sklopova promjenjiv. Više
 • Što je difuzor +

  Što je difuzor Difuzor (njem. Diffusor < lat. diffusor, od diffundere: širiti, razlijevati) je konično prošireni kanal, element strujnih strojeva (turbine, rotacijske crpke, ventilatori, turbokompresori, aerodinamički tuneli). Više
 • Što je filter ulja +

  Što je filter ulja Filtar ulja ili uljni filtar ima zadatak da razinu prljavštine ulja smanji na dozvoljenu vrijednost. Time se hidraulički dijelovi štite od prekomjernog trošenja i povećava se pouzdanost rada hidrauličkog i ostalih sustava. Više
 • Što je filter zraka +

  Što je filter zraka Filtar zraka ili zračni filtar je filtar koji zadržava grube nečistoće iz zraka, a koristi se za čišćenje zraka koji sadrži manje od 10 g/m³ praha. Filtri za čišćenje zraka (od prašine, dima i slično) najčešće se ugrađuju u sustave za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju, ali i u motorna vozila. Više

sponzorlumbalis

Oglašavanje na portalu Automane

Tekstualni, slikovni, animirani banneri na nekoliko lokacija.