Što je motor automobila

Za dvotaktne smo čuli odavno i to je neki početak motora općenito, jednostavni svojim izgledom i radom i danas ih koristimo skoro pa svakodnevno. Velika prednost takvih motora je njihova “veličina“, tako da nam stanu u male kosilice do većih scootera. Sama primjena je jednostavna s time da smo do danas napravili i male preinake, tako da na scooterima imamo dvotaktne motore sa elektronikom ubrizgavanja umjesto klasičnih karburatora.

Ono što je jednostavno kod tih motora je njihov način rada, kompletan ciklus motora u samo dva takta. Što je takt motora? TaktTakt motora je jedan dio radnog ciklusa u kojem se događa određen proces. Koliko taktova imamo? Da bi proces bio kompletan moramo imati četiri takta. Usis, kompresija, ekspanzija (eksplozija) i ispuh. Pretpostavljamo da vidite kojim smjerom idemo, dvotaktni motori rade dva ciklusa odjednom, a četverotaktni motori rade svaki ciklus zasebno.

Po tome znači da dvotaktni motor radi usis i kompresiju u jednom taktu te ekspanziju i ispuh u drugom taktu i to sve u dva okretaja radilice. Četverotaktni redni motor radi posebno usis, kompresiju, ekspanziju te na kraju ispuh i to u 4 okretaja radilice. Znači svaki okretaj za pojedinu radnju. Četverotaktni motor radi svaki takt zasebno i tako na svakom cilindru zasebno.

Sada kada smo spomenuli razlike u motorima moramo napomenuti i neke izvedbe četverotaktnih motora. redniPrvi i najzastupljeniji je redni motor. Svi cilindri ovog tipa motora su smješteni redno. Jedan od motora koji se koristi danas u većini automobila i po principu je jednostavan i poprilično jeftin za proizvodnju.

Sljedeći je čuveni V motor. v motorV motor, motor koji ima smještene cilindre pod kutem od 15°, 45° ili 90° što ovisi o proizvođaču. Princip rada je isti samo je količina cilindara veća, što znači da ovim načinom izvedbe motora možemo povećati broj cilindara i ujedno smanjiti veličinu motora. Buba motorSljedeći od načina izvedbe je popularni Buba motor ili Boxer motor. Hod klipa pod kutem od 180° jedan naprema drugog. Prednost ovog motora je miran rad i sam motor nije jako velik.

Auto-mane
Autorica članka:

Auto-mane

„PROVJERI ŠTO KUPUJEŠ!“ AutoMane- jedini i jedinstveni portal u Hrvatskoj namjenjem za pomoć pri kupnji Vašeg novog limenog ljubimca!!

Internetska stranica: auto-mane.com Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Oglašavanje na portalu Automane

Veliki doseg

Preko 30.000 unikatnih korisnika mjesečno!

Vrlo fleksibilno

Sami odrediti koliko želite da traju vaši oglasi.

Banner oglasi

Tekstualni, slikovni, animirani banneri na nekoliko lokacija.

Banner oglasi

Tekstualni, slikovni, animirani banneri na nekoliko lokacija.