Europska komisija kaznila je proizvođače sigurnosne auto-opreme s ukupno 34 milijuna eura

Europska komisija kaznila je u srijedu pet proizvođača sigurnosne auto-opreme s ukupno 34 milijuna eura zbog dogovaranja cijena sigurnosnih pojaseva, zračnih jastuka i upravljača kojima opskrbljuju japanske proizvođače automobila. Dobavljači Tokai Rika, Takata, Autoliv, Toyoda Gosei i Marutaka kažnjeni su zbog kršenja antikartelskih propisa u Europskoj uniji, navodi se u priopćenju EK.

U priopćenju europski regulatori dodaju da su kompanije sudjelovale u jednom ili više od ukupno četiri kartela za isporuke automobilskih sigurnosnih pojaseva, zračnih jastuka i upravljača japanskim proizvođačima automobila Toyoti, Suzukiju i Hondi u Europskom gospodarskom području. Pet proizvođača koordiniralo je cijene odnosno nastup na tržištima i razmjenjivalo povjerljive informacije u razdoblju od 2004. do 2010. godine, navodi se u priopćenju Komisije. 

"Svih pet dobavljača priznalo je sudjelovanje u kartelima i pristalo na nagodbu. Takata nije kažnjen za tri kartela jer je o njihovu postojanju izvijestio EK a Tokai Rika nije kažnjen za sudjelovanje u jednom od kartela o kojem je također izvijestio Komisiju", stoji u priopćenju.

Takata je pritom kažnjen s 12,7 milijuna eura, Toyoda Gosei s 11,3 milijuna, Autoliv s 8,1 milijuna, Tokai Rika s 1,8 milijuna a Marutaka sa 156 tisuća eura.

"Sigurnosni pojasevi i zračni jastuci svakodnevno čuvaju živote i ključni su u svim automobilima u EU. Pet dobavljača kažnjenih danas tajno se udružilo radi maksimiziranja dobiti od prodaje tih komponenti. Moguće su radi toga porasli troškovi tih auto dijelova mnogim proizvođačima koji prodaju automobile u Europi, potencijalno nanoseći štetu kupcima", kazala je povjerenica EK za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

"Ne prihvaćamo kartele koji pogađaju europske potrošače, čak i kada je kartel organiziran izvan Europe", naglasila je Vestager.

U priopćenju Komisija ujedno podsjeća da je jedan od svakih 11 automobila prodanih u Europi proizvela neka japanska tvrtka. 

10/12/2017
Auto-mane
Autorica članka:

Auto-mane

„PROVJERI ŠTO KUPUJEŠ!“ AutoMane- jedini i jedinstveni portal u Hrvatskoj namjenjem za pomoć pri kupnji Vašeg novog limenog ljubimca!!

Internetska stranica: auto-mane.com Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Oglašavanje na portalu Automane

Veliki doseg

Preko 30.000 unikatnih korisnika mjesečno!

Vrlo fleksibilno

Sami odrediti koliko želite da traju vaši oglasi.

Banner oglasi

Tekstualni, slikovni, animirani banneri na nekoliko lokacija.

Banner oglasi

Tekstualni, slikovni, animirani banneri na nekoliko lokacija.