Jagurar XFR-S Sportbreak - prvi karavan sportskih karakteristika

Model XFR-S Sportbreak je prvi karavan sportskih karakteristika proizvođača Jaguar. Većina dizajna i mehaničkih svojstava dijeli s limuzinom XFR-S, a vozne osobine nisu se previše smanjile. Ovo je najjači obiteljski automobil Jaguara do sad, ali za ovu prestižnu marku i takve performanse također treba i malo dublji džep. Na tržištu će biti dostupan od travnja 2014.godine, a početna cijena u VB iznosit će 82,495 funti. Motor koji se koristi u novome XFR-S Sportbreak modelu je 5.0 litreni V8 s turbopunjačem koji razvija 542 KS.

Pogon je ograničen samo na zadnje kotače i dolazi s automatskim mjenjačem s 8 brzina.Ubrzanje do 100 km/h traje samo 4,8 sekundi, a maksimalna brzina iznosi impresivnih 300 km/h što je čak za 50km/h više od njemačkih konkurenata kao što su Audi RS6 i Mercedes Benz E63 AMG iako oni malo brže dolaze od 0-100 km/h. Svu tu silnu snagu i brzinu treba i zaustaviti pa su tu 380mm prednje i 375mm zadnje disk kočnice ukombinirane s 20“ aluminijskim naplatcima sa Pirelli gumama. Nova limuzina je ostala bez prepoznatljivog zadnjeg spojlera, ali je zadržala agresivni prednji dio s velikim usisom zraka. Dodan je i prikladan i skoro neuočljiv zadnji spojler koji se vrlo lijepo uklapa s ostatkom karoserije i linija.

O zvuku koji ovaj V8 s 542 KS stvara ne treba niti govoriti jer se može staviti rame uz rame nekog sportskog automobila podešenog za utrke. Jedina mana ovog automobila je činjenica da se ovakve luksuzni i „nabrijani“ karavani dosta slabo prodaju. Za to su zaslužni kupci na američkom i azijskom tržištu gdje karavani nisu prihvaćeni kao u Europi i kod nas. Zbog te činjenice BMW M3 Touring nije nikad ni stigao u serijsku proizvodnju, a i M5 Touring se također prestao proizvoditi. Upravo zbog te činjenice u Jaguaru očekuju malen obujam proizvodnje ovog modela, a i paprenu cijenu koja je već ranije bila spomenuta. Kada se usporedi s njemačkim konkurentima, Jaguar je od RS6 skuplji 5510, a od E63 AMG 6610 funti iako oba dva dolaze s još više snage nego Jaguar.

Ali nakon svega pročitanog, ovdje se radi o karavanima jačine 550 KS i znamo da zdrav razum nikada nije imao presudnu ulogu ukoliko se i odlučite za ovakav model automobila.

26/02/2014
Auto-mane
Autorica članka:

Auto-mane

„PROVJERI ŠTO KUPUJEŠ!“ AutoMane- jedini i jedinstveni portal u Hrvatskoj namjenjem za pomoć pri kupnji Vašeg novog limenog ljubimca!!

Internetska stranica: auto-mane.com Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Oglašavanje na portalu Automane

Veliki doseg

Preko 30.000 unikatnih korisnika mjesečno!

Vrlo fleksibilno

Sami odrediti koliko želite da traju vaši oglasi.

Banner oglasi

Tekstualni, slikovni, animirani banneri na nekoliko lokacija.

Banner oglasi

Tekstualni, slikovni, animirani banneri na nekoliko lokacija.