Ford S-Max (od 2006.)

Prednosti 

 • Sigurnost
 • Podvozje
 • Prostranost

Mane 

 • Problemi s turbopunjačem i cijevima
 • Ručni mjenjač
 • Hidraulika servo volana
 • Greške sa senzorima za parkiranje
 • Korozija na nosivim dijelovima
 • Početni modeli-greške sa alarmom
 • Problemi sa bravom prtljažnika
 • Otežano otvaranje poklopca motora iz interijera

 

Ford S-Max na tržište dolaze 2006.godine kao MPV i sa određenom dozom sportskog štiha. Ističe se sa svojim oštrim dizajnom, dobrim upravljanjem i jakim motorima. Vrlo je praktičan sa dodatnih dva sjedala u trećem redu i ravnim prtljažnikom što omogućava lakši unos prtljage. Kod modela sa pet vratiju volumen prtljažnika iznosi 625 litara,a kad se zadnja sjedala spuste volumen se poveča na ogromnih 2100 litara.
Ako niste zadivljeni sportskim izgledom i želite više prostora u unutrašnjosti možda se ipak odlučite za Ford Galaxy s kojim S-Max dijeli mnoge komponente.
2010. godine S-Max je redizajniran , dobio je LED stražnja svjetla, nove motore , stilizirana vrata prtljažnika i novu rešetku na prednjem djelu.
Kritičari su hvalili njegov prostran interijer, udobnost sjedala, sigurnost putovanja te standardnu opremu u koju ulaze: ABS, kontrola stabilnosti, prednji zračni jastuci, zračni jastuk za koljena vozača, zračni jastuci za ramena i glavu u prvome i drugome redu te bočni zračni jastuci. Na Euro NCAP crash testu Ford S-Max osvojio je maksimalnu ocjenu.
Izbor motora je velik, benzinski motori su uglavnom četiri-cilindarski . Najisplativiji je 2.0 benzinski motor sa 145 KS .Od benzinskih su mogu odabrati i 2.3 litreni sa 161 KS i pet –cilindarski 2.5 litreni sa turbopunjačima i 220 KS. Od dizel motora na izboru su : 1.8 TDCi sa 125 KS, ali bolji izbor je 2.0 litreni dizel motor sa 140 KS i potrošnjom od 6.4 litara/100km. U ponudi je i nešto noviji 2.2 litreni TDCi dizel motor sa 175 KS sa potrošnjom od 6.6 litara na 100 kilometara. Svi modeli dolaze sa šest-stupanjskim ručnim mjenjačem, jedino 2.0 benzinski motor dolazi s pet stupanjskim mjenjačem. Automatski mjenjač je dostupan u 2.3 i 2.0 TDCi modelima. U 2010.godini Ford je uveo i 2.0 –litreni benzinski Ecoboost motor sa dobrom podjelom snage i ugodnom vožnjom.
Što se tiče statistike kvarova, modeli iz 2006.godine i 2007.godine nisu baš zadovoljili. Došlo je do popuštanja i sklizanja Turbo cijevi i problema s turbopunjačem. Kod 2.5 litrenog benzinskog motora česti su problemi sa steznikom zupčastog remena pa se preporuča zamjena.
Kod modela sa ručnim mjenjačem može doći do problema sa stavljanjem u prvu brzinu te brzinu unatrag. Česti su problemi i sa hidraulikom servo volana. Također nema posebnog mjesta za rezervnu gumu.
Vozači su se žalili i na prokišnjavanje panoramskog krova, greške sa senzorima parkiranja, alarmom i na rasvjetu. Korozija se javlja samo na nosivim dijelovima.

Auto-mane

Auto-mane

„PROVJERI ŠTO KUPUJEŠ!“

AutoMane- jedini i jedinstveni portal u Hrvatskoj namjenjem za pomoć pri kupnji Vašeg novog limenog ljubimca!!

Website: auto-mane.com

Česta pitanja i odgovori

 • Što je zamašnjak +

  Što je zamašnjak Zamašnjak je teški kotač koji, kada se zavrti, velikim momentom tromosti ili inercije ublažuje nemirni rad stroja (zbog udarnih opterećenja drobilica, alatnih ili valjaoničkih strojeva i drugo). Više
 • Što je kardanski prijenos +

  Što je kardanski prijenos Kardanski prijenos služi za prijenos snage, odnosno okretnog momenta, između pojedinih razmaknutih pogonskih sklopova automobila koji nisu međusobno kruto vezani, ili im se osi vratila ne poklapaju, ili je čak međusobni položaj pojedinih sklopova promjenjiv. Više
 • Što je difuzor +

  Što je difuzor Difuzor (njem. Diffusor < lat. diffusor, od diffundere: širiti, razlijevati) je konično prošireni kanal, element strujnih strojeva (turbine, rotacijske crpke, ventilatori, turbokompresori, aerodinamički tuneli). Više
 • Što je filter ulja +

  Što je filter ulja Filtar ulja ili uljni filtar ima zadatak da razinu prljavštine ulja smanji na dozvoljenu vrijednost. Time se hidraulički dijelovi štite od prekomjernog trošenja i povećava se pouzdanost rada hidrauličkog i ostalih sustava. Više
 • Što je filter zraka +

  Što je filter zraka Filtar zraka ili zračni filtar je filtar koji zadržava grube nečistoće iz zraka, a koristi se za čišćenje zraka koji sadrži manje od 10 g/m³ praha. Filtri za čišćenje zraka (od prašine, dima i slično) najčešće se ugrađuju u sustave za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju, ali i u motorna vozila. Više

Oglašavanje na portalu Automane

Tekstualni, slikovni, animirani banneri na nekoliko lokacija.